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Treasury, DOL and HHS Release
New FAQs relating to ACA and
Mental Health Parity

The tri-agencies released another set of FAQs on
January 9 regarding implementation of the market
reform provisions of the Affordable Care Act (FAQ
Part XVIII), as well as FAQs regarding implementa-
tion of the Paul Wellstone and Pete Domenici Mental
Health Parity and Addiction Equity Act of 2008
(MHPAEA), as amended by the Affordable Care Act.
Like previously 1ssued FAQs, these FAQs answer
questions from stakeholders to help people under-
stand the law and benefit from it, as intended. The
agencies continue to use FAQs as a way to release
guidance without having to maneuver through the
lengthy regulatory approval process.

Items we found of interest:

= The FAQ reiterated that all non-grandfathered
plans must provide preventive services with an A or
B recommendation with no cost-sharing. The FAQs
reminded us of two provisions from the rule: a)
Plans may use reasonable medical management tools
if the frequency, method, treatment or setting for a
service 1s not specified; and b) when new recommen-
dations are released, Plans have one year after the
date the recommendation or guidance 1s issued to
comply. This example is cited in Question 1:

Q1: On September 24, 2013, the United States Preventive Ser-
vices Task Force (USPSTF) issued new recommendations
with respect to breast cancer. What changes must plans
make to comply with the new recommendations?

A1: The USPSTF recently revised its “B” recommendation re-
garding medications for risk reduction of primary breast can-
cer in women. The September 2013 recommendation now
says. “The USPSTF recommends that clinicians en-
gage in shared, informed decision making with women
who are at increased risk for breast cancer about
medications to reduce their risk. For women who are
at increased risk for breast cancer and at low risk for
adverse medication effects, clinicians should offer to
prescribe risk-reducing medications, such as ta-
moxifen or raloxifene.”

Accordingly, for plan years beginning one year after the date
the recommendation or guideline is issued (in this case, plan
years beginning on or after September 24, 2014), non-
grandfathered plans will be required to cover such medica-
tions for applicable women without cost-sharing subject to
reasonable medical management.

= As a introduction to Q2, the FAQs address
Limitations on Cost-Sharing under ACA. For
Plan Year 2014 only, Plans that have Essential
Health Benefits (EHB) administered by more
than one service provider that are subject to Out-
of-Pocket Maximum (OOPM) limitations will not
have to coordinate the total OOPM. Each service
provider, to the extent they have an OOPM on an
EHB, may provide the services with OOPM up
to the $6,350 and $12,700 limitations. The FAQ
reminds us that for Plan Year 2015, Plans will
have to comply with one OOPM limit for self-
only and other than self-only coverage. That
means if a Plan has more than one service pro-
vider administering EHBs, those service provid-
ers will have to communicate with one another to
ensure the Covered Person has not exceeded the
OOPM applicable to their coverage type.

= Good News: In Q3 DOL responds to a
question posed by SPBA. Many SPBA members
have asked for an answer to a question not ad-
dressed in the final rules or the previous cost-
sharing FAQ. Many wanted to know if Plans can
divide the OOPM among different benefits and/
or service providers—if the OOPM does not ex-
ceed the statutory limits. DOL’s response: “Yes.
Plans and issuers are permitted fo structure a benefit
design using separate out-of-pocket limits, provided
that the combined amount of any separate out-of-
pocket limits applicable to all EHBs under the Plan
does not exceed the annual limitation on out-of-pocket

maximums for that year under section 1302(c) of the
Affordable Care Act.”

= While the new recommendations permit
Plans and issuers to structure a benefit design us-
ing separate out-of-pocket limits—provided that
the combined amount of any separate out-of-
pocket limits applicable to all EHBs under the
Plan does not exceed the annual limit maximums,
the Departments note that MHPAEA regs pro-
hibit a Plan from applying a cumulative financial
requirement or treatment limitation, such as an
out-of-pocket maximum, to mental health or sub-
stance use disorder benefits only.

Neither can these limits accumulate separately
from the cumulative financial requirement or
treatment limit established for otherwise medical
and surgical benefits. Going back to the general
rule under MHPAEA, if there are limits of any

kind under the Plan,... Continued on Page 2 =



